Hunderase: Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller)

Har hatt i lekse på hundretrenerskolen å lage rasebeskrivelser, og vil poste noen av de jeg har skrevet. Det var forbudt å bruke ord som familievennlig, lettrent o.l., en skulle inneholde hundens naturlige arbeidsmåte og hvordan dette kan skape problemer i hverdagen.

NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER

Størrelse: Medium (ca 17-25 kg)
Pels:
Langhåret
Type:
Apporterende fuglehund
Hjemland:
Canada
Tolleren(som den også kalles) tilhører retriever familien. Den er i hovedsakelig avlet frem for lokke frem sjøfugl i bedre skuddhold for jægeren ved å  virke leken og interessant for sjøfuglene, for så å gjemme seg, og komme sakte tilbake igjen. Ved dette skal den vekke endenes nysgjerrighet og komme i skuddhold.

Dette er en jaktmetode som tolleren er alene om. Navnet kommer av tolling (lokke/lure). Andelokkingen avsluttes med at den apporterer byttet etter jegerens skudd.

I og med at tolleren er en apporterende fuglehund med stor apportlyst både på land og i vann, er det ekstra viktig å ikke kjefte på valpen dersom den bærer rundt på ting den finner. Bruk dette heller til noe positivt, og lær inn kommandoord på apport, og få hunden til å bruke sine medfødte evner på en konstruktiv måte.

Utseendemessig varierer tolleren både i fargenyanse på pelsen, fargene på snuta og øyefarge. Hovedpelsfargen balanserer mellom rød eller oransje. Det finnes i utgangspunktet tre forskjellige typer av rasen: en stor og kraftig, litt tung og ofte kortbent variant med masse pels.

Så finnes det en noe mindre, spinklere type med feminint hode og ofte svært lys farge. Denne typen er heller ikke så pelsrik. Den siste er en kombinasjon mellom de to andre - altså en hund som er middelstor, tett og kompakt, men likevel velbygget, smidig og kraftig. Den er svært bevegelig med middels lang, tett myk pels.

I og med at tolleren skal apportere i iskaldt vann, har den en vannavstøtende dobbelpels med middels lengde. Underullen skal være tett, mens pelsen skal helst være glatt.

Arvelige sykdommer hos tolleren man burde være ekstra obs på er den sååakldte tollersyken(autoimmune sykdommer). Ta kontakt med verinær for mer info. Ellers kan de også være utsatt for HD(hoftedysplasi) og øyesykdommen Collie Eye Anomaly, som mange andre raser.

Ellers er tolleren kjent for å være en leken og nokså spretten rase, med god interesse for vann og apportering.

2 kommentarer

Tin3

04.okt.2010 kl.22:50

utrolig nydelig rase=)

Hundebloggen

04.okt.2010 kl.22:52

Kjempe flott skrevet :)

Tolleren er en herlig rase som jeg håper jeg får eie igjen snart :) Det er noe med denne rasen som facinerer

meg utrolig :)

Skriv en ny kommentar

Tellus

Tellus

2, Asker

Tellus er en rampete, søt og weird rottweiler/schæfer/labrador blanding som stadig er på nye eventyr.

Kategorier

Arkiv

hits